דחיית מועדים לפי חוזה, פסק דין או תשלום לרשות נוכח מלחמת חרבות ברזל-זכאים ומהות הזכאות
- miri317
- 14 בנוב׳ 2023
- זמן קריאה 2 דקות
נוכח מצב המלחמה בו שרויה מדינת ישראל, חוקקה הכנסת את חוק דחיית מועדים (הוראת שעה- חרבות ברזל) (חוזה, פסק דין או תשלום לרשות), תשפ"ד-2023.
מטרתו של החוק היא מתן אפשרות לדחיית מועדים שנקבעו בחוזה או בפסק דין או בתשלום לרשות, לקבוצות אוכלוסייה המושפעות משמעותית ממצב המלחמה כך שהן אינן מנהלות שגרת חיים רגילה ויש סיכון כי אינן יקיימו התחייבויות משפטיות במועד.
המועדים אותם ניתן לדחות הם מועדים החלים בתקופה הקובעת אשר הוגשרה בחוק כתקופה שמיום 7.10.23 ועד ליום 7.11.23 והוארכה עד ליום 31.12.23.
בהתאם לחוק, האוכלוסיות הזכאיות הן כמפורט להלן:
חיילים (סדיר ומילואים), שוטרים, סוהרים (בכפוף לתנאים הקבועים בחוק), לוחמי אש, מי שאושפז בבית חולים לתקופה של שבעה ימים לפחות בשל פציעה שנגרמה לו בתקופת המלחמה כתוצאה מפגיעת איבה, נעדרים, חטופים, שבויים, מי שהתגורר בתקופה הקובעת ביישוב שהתפנה, עובד או מתנדב בהיקף של משרה מלאה בגוף הצלה ( מד"א, רשות הכבאות וכו').
נוסף לכך ייחשבו כזכאים בן זוג של כל האמורים לעיל ואשר חייב בחיוב יחד עמו וכן עזבון של אדם שנפטר (למעט עזבון של אדם המתגורר ביישוב שהתפנה) וכמו כן חברות ושותפויות בנסיבות מסוימות.
האוכלוסיות אשר הוזכרו לעיל, זכאיות לדחיית מועדים כמפורט להלן:
1. דחיית מועד שנקבע בחוזה- מועד לעשיית פעולה בהתאם לחוזה ואשר חל בתקופה הקובעת יידחה ב-30 ימים וזאת בכפוף להודעה בהתאם לאמור בחוק (הסעיף מתייחס לעשיית פעולה שכולה או חלקה חלה בתקופה הקובעת לרבות פעולה מתמשכת).
יובהר כי דחיית מועד בחוזה לא תחול על:
א. פעולה לפי חוזה שנכרת במהלך התקופה הקובעת.
ב. על פעולה לפי חוזה שבו כל הצדדים זכאים לדחיית מועד לפי החוק.
ג. על תשלום ששולם לפני יום תחילת החוק.
ד. על עסקה בתשלומים באמצעות כרטיס אשראי כהגדרתה בחוק.
2. דחיית מועד שנקבע בפסק דין חלוט או החלטה סופית- מי שזכאי לדחייה בהתאם להוראות החוק רשאי לדחות ביצוע פעולה שנקבעה בהתאם לפסק דין או החלטה שיפוטית לתקופה של 30 ימים.
3. דחיית מועד תשלום לרשות ציבורית- מועד תשלום לרשות ציבורית (רשויות המדינה, רשויות מקומיות וכו') אשר חל בתקופה הקובעת לגבי אדם הזכאי לדחייה בהתאם להוראות החוק- יידחה ב-30 ימים (סעיף זה לא יחול על פנייה של אדם לרשות באופן מקוון, בתקופה הקובעת, לצורך קבלת שירות בתשלום).
הוראות החוק אינן חלות על תשלום מזונות ועל חוזה עבודה.
יובהר כי הוראות החוק כוללות הוראות נוספות וסייגים שונים כך שאין לראות באמור ייעוץ משפטי.